niedziela, 25 stycznia 2015

Domowy syrop z cebuli, czosnku i cytryny

Z pewnością wielu z Was zna ten przepis jak i smak. Podawany kiedyś przez nasze mamy czy babcie. Ja podtrzymuję tą tradycję i robię go mojej rodzinie, kiedy tylko widać pierwsze objawy przeziębienia.
 
Przepis na syrop jest prosty i szybko się go robi. W składzie ma produkty, które zazwyczaj są w domu. Syrop jest smaczny i ma fajny różowy kolor.  Polecam nie tylko w przypadku przeziębienia ale i również wzmocnienia odporności.
Pijemy codziennie po 2 łyżki.
 
 
Składniki: 
  • cebula czerwona
  • cebula biała
  • czosnek
  • cytryna
  • miód lub cukier ale może być i to i to,

Cebulę, czosnek i cytrynę kroimy w krążki. Układamy w słoiku, zasypujemy 3 łyżkami cukru lub 2 łyżeczkami cukru i łyżką miodu. Można zamiast cukru użyć tylko miodu. Potrząsnąć słoikiem, aby cukier wszędzie się przedostał.
Odstawiamy w ciepłe miejsce. Najlepiej blisko grzejnika na około 6-12 godzin. Syrop przecedzamy i  przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do około tygodnia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz