Z pewnością wielu z Was zna ten przepis jak i smak. Podawany kiedyś przez nasze mamy czy babcie. Ja podtrzymuję tą tradycję i robię go mojej rodzinie, kiedy tylko widać pierwsze objawy przeziębienia.
Przepis na syrop jest prosty i szybko się go robi. W składzie ma produkty, które zazwyczaj są w domu. Syrop jest smaczny i ma fajny różowy kolor. Polecam nie tylko w przypadku przeziębienia ale i również wzmocnienia odporności.
- cebula czerwona
- cebula biała
- czosnek
- cytryna
- miód lub cukier ale może być i to i to,
Cebulę, czosnek i cytrynę kroimy w krążki. Układamy w słoiku, zasypujemy 3 łyżkami cukru lub 2 łyżeczkami cukru i łyżką miodu. Można zamiast cukru użyć tylko miodu. Potrząsnąć słoikiem, aby cukier wszędzie się przedostał.
Odstawiamy w ciepłe miejsce. Najlepiej blisko grzejnika na około 6-12 godzin. Syrop przecedzamy i przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do około tygodnia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz