poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ananasowa dynia w occie / marynowana – przepis

Chciałbym się podzielić z wami przepisem na pyszną ananasową dynię w occie. Przepis jest naprawdę łatwy, a dynia pyszna o smaku ananasowym. Naprawdę smakuje jak prawdziwy ananas…
 
 
 
Do roztworu potrzebujemy:
1/2 litra octu
1 litr wody
 
Jeśli mamy bardzo dużo dyni to zwiększamy ilość roztworu, przy jednoczesnym zachowaniu proporcji.
Pokrojoną w kostkę dynię zalać roztworem i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć dynię z roztworu i przepłukać wodą.
 
Do zalewy potrzebujemy:
1 litr wody
1kg cukru
olejek ananasowy
 
Jeśli mamy bardzo dużo dyni to zwiększamy ilość zalewy, przy jednoczesnym zachowaniu proporcji.
Zagotować wodę, cukier i olejek ananasowy. Wrzucić dynię i gotować aż się zeszkli ok. 3 min. Dynię ostrożnie wyjąć i od razu włożyć do słoików. Następnie zalać zalewą. Pasteryzować ok 10- 20 min.
 
Smacznego
 
 
B.
 

1 komentarz: