niedziela, 11 stycznia 2015

Coffee carmen - pikantna kawa z pieprzem, cynamonem i cukrem waniliowym


Kawa jest słodsza niż tysiąc pocałunków.

J. S. Bach

 

Kawa dla jednych szkodliwa używka, dla innych konieczny element każdego dnia. Odkąd pojawiła się na salonach i dworach królewskich, w pracowniach artystów i domach mieszczańskich, w obozach dowódców szykujących się do wojny i szlacheckich spiżarniach, nie pozwoliła o sobie zapomnieć. Roztaczając zniewalający aromat, czyniła umysły ludzi jaśniejszymi, a serca pogodniejszymi. Rozbudziwszy zmysły, skusiła w końcu nawet swoich zaciekłych przeciwników. Tylko nieliczni zdołali oprzeć się jej czarowi.

 

Dla mnie, jako miłośniczki kawy, nie ma nic lepszego niż filiżanka aromatycznej kawy…

 

Dziś polecam pikantną coffee carmen.

.

Kawa carmen – składniki:

- dwie czubate łyżeczki kawy (mielonej lub rozpuszczalnej)

- kilka ziaren grubo zmielonego pieprzu

- szczypta mielonego cynamony

- cukier waniliowy (do smaku)

 

Przepis




Zaparzyć kawę (wedle uznania, ale nie po turecku). Dodać cynamon i cukier waniliowy. Następnie dodać grubo zmielone ziarna pieprzu. Pić gorącą i nie dolewać mleka. Kawa ma lekko pikantno-słodki smak z nutką wanilii. Polecam jest naprawdę bardzo dobra.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz