Kawa jest słodsza niż tysiąc pocałunków.
J. S. Bach
Kawa dla jednych
szkodliwa używka, dla innych konieczny element każdego dnia. Odkąd pojawiła się
na salonach i dworach królewskich, w pracowniach artystów i domach
mieszczańskich, w obozach dowódców szykujących się do wojny i szlacheckich
spiżarniach, nie pozwoliła o sobie zapomnieć. Roztaczając zniewalający aromat,
czyniła umysły ludzi jaśniejszymi, a serca pogodniejszymi. Rozbudziwszy zmysły,
skusiła w końcu nawet swoich zaciekłych przeciwników. Tylko nieliczni zdołali
oprzeć się jej czarowi.
Dla mnie, jako
miłośniczki kawy, nie ma nic lepszego niż filiżanka aromatycznej kawy…
Dziś polecam pikantną coffee carmen.
.
Kawa carmen – składniki:
- kilka ziaren grubo zmielonego
pieprzu
- szczypta mielonego cynamony
- cukier waniliowy (do smaku)
Zaparzyć kawę (wedle uznania, ale nie po
turecku). Dodać cynamon i cukier waniliowy. Następnie dodać grubo zmielone
ziarna pieprzu. Pić gorącą i nie dolewać mleka. Kawa ma lekko pikantno-słodki
smak z nutką wanilii. Polecam jest naprawdę bardzo dobra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz